top of page

Google Ads Uzmanı Nasıl Olunur (Yeni Başlayanlar için Eksiksiz Kılavuz)

İşletmenize veya müşterilerinize daha iyi kampanya sonuçları sunmak için nasıl Google Ads uzmanı olacağınızı öğrenin.


Google Ads, işletmelerin çevrimiçi kitlelerine reklam vermenin en yaygın yoludur.

Birçok işletme, Google reklamlarını etkili bir şekilde yayınlayacak bilgiye sahip değildir ve bu nedenle kampanyalarını optimize etmek için Google Ads uzmanlarına başvurur.

Bu uzmanlar, Google'ın ayrıntılarını ve başarı için kampanyaların en iyi nasıl yapılandırılacağını bilir.

Tutarlı sonuçlar sunabilen bir Google Ads uzmanı olmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken çok şey var.

Bu kılavuzda, nasıl bir Google Ads Uzmanı olunacağına ilişkin adım adım basit bir süreç sunmak için Google Ads hesaplarını yönetme konusundaki 15 yıllık deneyimimden yararlanacağım.



Google Ads Uzmanı Nasıl Olunur?


Bunlar, Google Ads sertifikalı bir profesyonel olmak için izlenmesi gereken adımlardır.

  1. Google Ads'ün nasıl çalıştığını öğrenin

  2. Google Ads sertifikasyon sürecini anlayın

  3. Google Ads sertifikalarınızı seçin

  4. Google Ads sınavına hazırlanın

  5. Google Ads sertifikası alın

  6. Becerilerinizi uygulayın

  7. Google Ads değişikliklerinden haberdar olun

  8. Sertifikanızı yenileyin

  9. Google Ads hakkında blog yazmaya başlayın

  10. Bir portföy oluşturun ve müşteri incelemelerini toplayın

1. Google Ads'ün nasıl çalıştığını öğrenin


Google Ads uzmanı olmanın ilk adımı, Google Ads'ün nasıl çalıştığını bilmektir.


Google Ads'i öğrenmenin en etkili yolunu açıklayacağım, ancak önce bilmeniz gerekenler hakkında genel bir bilgi verelim.

Google Ads, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin Google ve web mülkleri genelinde reklamını yapmalarını sağlayan bir reklamcılık platformudur.

Reklamlar, tıklama başına ödeme (PPC) modelini takip eder; bu, işletmelerin reklamlarının aldığı her tıklama için ödeme yaptığı anlamına gelir.

Reklamlar, çeşitli işletmelerin reklamlarının belirli kullanıcılara gösterilmesi için teklif verdiği bir açık artırmada yayınlanır. Google, hangi reklamların gösterileceğini belirlemek için bu teklifleri ve diğer faktörleri gerçek zamanlı olarak işler.


Google Ads Açık Artırması

İşletmeler, reklamlarıyla kimi hedefleyeceklerini ve ne tür kampanyalar yayınlayacaklarını seçebilirler. Kampanya türü, reklamlarınız için hangi biçimi kullanabileceğinizi belirler. Google şu anda aşağıdaki kampanya türlerini desteklemektedir:

  • Arama Kampanyaları : Bu reklamlar, Google kullanılarak yapılan aramalarda sonuç sayfalarının en üstünde görünen metin reklamlardır. Arama ağı reklamları, Google ortak sitelerinde de görünebilir.

  • Görüntülü : Bu reklamlar, Google Görüntülü Reklam Ağı'ndaki web siteleri ve uygulamalar arasında görünen grafik/metin reklamlardır.

  • Alışveriş : Bu reklamlar, bireysel e-ticaret ürünleri içindir. Bunları, arama sonuçları sayfalarının üst kısmında veya arama alanının altındaki Alışveriş sekmesinde bulabilirsiniz. Alışveriş reklamları ürün resimleri, açıklama ve ürünün fiyatından oluşur.

  • Uygulama : Bu reklamlar uygulamalar içindir ve Google Play, Youtube veya Google Arama'da görünebilir.

  • Video : Bu reklamlar, Youtube ve diğer Google ortak sitelerindeki videolardan önce görünür.

Google Ads Uzmanları, tüm bu tür kampanyaları oluşturma ve yönetme becerisine sahip olmalıdır. Google Ads uzmanlarının birçok görevden sorumlu olması için, PPC kampanyalarını optimize etmeye yönelik çok şey vardır .

Bir Google Ads uzmanının günlük sorumluluklarından bazıları şunlardır:

  • Karlı fırsatlar bulmak için anahtar kelime araştırması yapmak

  • Reklam metni yazma

  • Kampanyalar oluşturma

  • Teklif stratejilerini yönetme

  • Negatifleri bulmak için arama sorgusu raporlarını inceleme

  • Kampanyaların etkinliğinin izlenmesi

  • Sonuçları iyileştirmek için kampanyaları değiştirme

Şimdi, bu çeşitli sorumlulukların üstesinden gelmek için neye ihtiyacınız olduğunu en iyi nasıl öğrenebileceğinizi ele alalım.

Google Ads hakkında bilgi edinmenin en etkili yolu bir Google Ads kursuna katılmaktır. Kurslar, takip edilmesi kolay bir öğrenme yolu sağlar ve ilgili tüm materyalleri tek bir kaynakta derler.


2. Google Ads sertifika sürecini anlayın


Google Ads'ün nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, Google Ads sertifikası almaya hazırlanmak istersiniz.

Sertifikalar, Google'ın reklam platformlarını kullanma konusundaki uzmanlığınızı tanımak için kullandığı süreçtir.

Özgeçmişinize bir sertifika ekleyebildiğinizde, yalnızca Google Ads'ü nasıl kullanacağınızı değil, aynı zamanda kendi başınıza daha fazla eğitim almak için zaman ve çaba harcadığınızı da gösterir.


Bir pazarlama ajansı işlettiğinizde , sertifikalar uygulamanıza meşruiyet kazandırmaya yardımcı olabilir. Bu, rekabette öne çıkmanıza ve daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olabilir.

Google, resmi sertifikalarını Google Skillshop eğitim platformu aracılığıyla sunar. Öğrenme platformu, çalışabileceğiniz kurslar ve sertifikalarınızı yönetmek için bir hesap sağlar.

Birkaç farklı sertifika mevcuttur. Her biri, Google Ads'ün belirli bir alanındaki uzmanlığınızı tanır.

Sertifika almak için bir bilgi sınavını geçmeniz gerekir. Skillshop'taki kurslar, sınavlara hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Google Ads hakkında bilgi edinmek için kullanabileceğiniz birçok başka öğrenme materyali de vardır.


3. Google Ads sertifikalarınızı seçin


Sonraki adım, hangi Google Ads sertifikalarının alınacağını seçmektir. Google Ads'in her alanı için sertifikalar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Google Ads Arama Sertifikası – arama kampanyalarını nasıl oluşturacağınızı ve optimize edeceğinizi bildiğinizi doğrular

Google Alışveriş Reklamları Sertifikasyonu – Google Merchant Center'ı nasıl kuracağınızı ve alışveriş kampanyalarını nasıl optimize edeceğinizi bildiğinizi doğrular.

Google Görüntülü Reklam Sertifikasyonu – görüntülü reklamların nasıl çalıştığını ve bunları bir kampanyada nasıl kullanacağınızı bildiğinizi doğrular.

Google Ads Ölçüm Sertifikasyonu – Google'ın raporlama araçlarını kullanarak kampanyaları nasıl ölçeceğinizi ve optimize edeceğinizi bildiğinizi gösterir.

Google Ads Video Sertifikasyonu – video kampanyalarından nasıl sonuç alacağınızı bildiğinizi gösterir.

Google Ads Apps Sertifikasyonu – farklı pazarlama hedeflerine ulaşmak için uygulama kampanyalarını nasıl kullanacağınızı bildiğinizi gösterir.

Google Ads Uzmanı olarak, birden fazla Google Ads disiplininde sertifika sahibi olmanızda fayda var. Pazarlama kariyeriniz boyunca, yalnızca bir tür kampanyayı yönetmeniz gerekme olasılığı çok düşüktür.


İşletmeler, pazarlama dönüşüm hunisinin her alanını kapsamak için Google Ads'ü kullanır . Bu, dönüşüm hunisinin başlarındaki potansiyel müşteriler için arama ağı reklamlarını veya dönüşüm hunisinin daha ilerisindeki kişilere yeniden pazarlama görüntülü reklamlarını içerebilir.


Birden fazla sertifikayla, aynı anda birkaç kampanyayı yönetmek için daha donanımlı olursunuz. Bu, farklı kampanyaların birlikte nasıl çalıştığını anlayacağınız için reklamlarınızın etkinliğini artırmaya da yardımcı olacaktır.


4. Google Ads sınavına hazırlanın


Hangi sertifikaları istediğinizi bildiğinizde, sınavlara hazırlanmaya başlamanın zamanı geldi.

Başlamak için en iyi yer Skillshop'taki kurslardır. Skillshop, her sertifika için sınava hazırlanmak için kullanabileceğiniz bir dizi çevrimiçi ders sunar.

Google Skillshop Kursları

Örneğin, Google Ads Arama sertifikası, hazırlamak için kullanabileceğiniz aşağıdaki dersleri içerir:

  • Google Ads ile İşletmenizi Büyütün

  • Google Arama'nın Değerini Keşfedin

  • Google Ads Açık Artırmasını Anlayın

  • Metin Reklamlarla Doğru Mesajı İletin

  • Arama Ağı Reklam Uzantılarıyla Reklamları Alakalı Hale Getirin

  • Otomatik Teklif Verme ile Verimliliği Artırın

  • Arama Kitleleriyle Değerli Müşterilere Ulaşın

  • Optimizasyon Puanıyla Performansı Artırın

  • Performans Planlayıcı ile Dönüşümü Artırın

Derslere erişmek için gezinme menüsündeki gözat simgesine tıklayın. Oradan Google Ads > Google Ads Sertifikaları'na gidin .

İstediğiniz sertifikayı bulun ve tıklayın. Ardından, sınava ve tüm çalışma materyallerine bağlantılar içeren bir sayfaya geleceksiniz.


Google Skillshop Hazırlık Kaynakları


Dersler videolar, yazılı metinler ve ayrıntılı örnekler içerir. Her dersin sonunda kavramları ne kadar iyi anladığınızı test etmek için değerlendirme soruları vardır.

Soruları doğru yanıtladığınızda, Google kursu tamamlandı olarak işaretleyecektir.

Sertifika sayfasında hangi dersleri bitirdiğinizi ve hangilerinin geri dönmeye kaldığını görmek için ilerlemenizi takip edebilirsiniz.

Dersleri tamamladığınızda, materyali gerektiği gibi inceleyebilirsiniz. Skillshop'ta ayrıca hazırlanmak için kullanabileceğiniz bir bilgi kontrolü değerlendirmesi (alıştırma testi) vardır.

Bu değerlendirme, gerçek sınavda bulacağınız şeyi yansıtmak içindir.

Sertifika sınavlarına hazırlanırken ek öğrenme kaynakları kullanmak faydalı olabilir.

Daha önce bahsettiğim Google Ads kursları , tek bir kaynakta Google Ads'ün nasıl kullanılacağına dair kapsamlı ayrıntılar sundukları için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Ayrıca web'de birkaç alıştırma testi yapmak isteyeceksiniz. Bilgi kontrolü değerlendirmesinde bulunanlara benzer ücretsiz hazırlık soruları sunan birkaç web sitesi vardır.


5. Google Ads sertifikası alın


Artık sınava hazırlandığınıza göre, sertifika alma zamanı.

Tüm sınavlara doğrudan Skillshop üzerinden erişilebilir. Onları evde veya internete erişebileceğiniz başka bir yere götürebilirsiniz.

Eskiden sınav ücreti varken, tüm Google Ads sertifika sınavları artık ücretsiz.

Sınavlar, doğru/yanlış ve çoktan seçmeli soruların bir karışımından oluşur. %70 gerektiren Google Ads Uygulaması sertifikası dışında, sınavı geçmek için en az %80 puan almanız gerekir.


Google Skillshop Örnek Sınavları

Sınava girmeniz gereken süre, sertifikaya bağlı olarak değişir. Sertifika türü, sınavda kaç soru olduğunu da etkiler.


Sınavı açtıktan sonra, bir oturuşta tamamlamanız gerekir. Tarayıcıdan çıkarsanız, sınav hemen sona erecektir.


Sınavı geçtikten sonra, sertifikanıza anında erişebileceksiniz. Sertifikayı başkalarına göstermek için kullanabileceğiniz bir paylaşım bağlantısı vardır.

Bu bağlantıyı özgeçmişinize, LinkedIn profilinize veya güvenilirliğinizi artırabilecek herhangi bir yere ekleyebilirsiniz.


Özgeçmişinizde birkaç Google Ads sertifikası varsa, bir ajans veya başka bir işletmede Google Ads Uzmanı için güçlü bir aday olacaksınız.


Sınavda başarısız olursanız panik yapmayın. Testi gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz. Ancak, yeniden test yapmak için önceki denemenizden itibaren 24 saat beklemeniz gerekecektir.

Google Ads sertifikaları sonsuza kadar sürmez, bu nedenle sizinkileri aktif tutmak için yapılması gereken bazı işler vardır. Daha fazlası için gelin.


6. Becerilerinizi uygulayın


Google Ads sertifikalarınızı kazandıktan sonra becerilerinizi ortaya koymanın zamanı geldi. Çevrimiçi kurslar ve sınavlar size ancak bu kadar çok şey öğretebilir. Bilgilerinizi gerçek durumlarda uygulayana kadar bir Google Ads uzmanı olarak tam olarak gelişmeyeceksiniz.

Google Ads becerilerinizi uygulamanın bazı pratik yolları şunlardır:


Giriş seviyesi bir pozisyon alın

Becerilerinizi test etmenin en iyi yolu, Google Ads uzmanı olarak giriş düzeyinde bir iş bulmaktır.


Giriş düzeyinde bir Google Ads uzmanı olarak, sertifika alırken öğrendiklerinizin çoğu üzerinde çalışmaya başlayacaksınız.


Giriş düzeyinde bir çalışan olarak, deneyimli Google Ads uzmanlarıyla da çalışabilirsiniz.

Bu iş arkadaşları, Google Ads hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için bilgilerini sizinle paylaşabilir.


Becerilerinizi geliştirdikçe, yeni sorumluluklar üstlenecek ve kampanya yönetiminin daha fazlasını yapma fırsatına sahip olacaksınız.


Müşteri bul


Her zaman bir PPC uzmanının yardımına ihtiyaç duyan daha fazla kişi ve işletme vardır . Bu müşterilerle Google Ads kampanyalarında çalışarak bir Google Ads uzmanı olarak becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Google Ads hizmetlerini arayan müşterileri bulabileceğiniz bazı iyi yerler şunlardır :

  • upwork

  • Serbest çalışan

  • armut

  • bionluk

İş ilanlarını ve serbest çalışan sitelerini kontrol etmenin yanı sıra, müşteri bulmak için kendi ağınızı da kullanabilirsiniz. Bir Google Ads kampanyasını yönetmek için yardıma ihtiyacı olan birini tanıyıp tanımadığınıza bakın.


Daha az deneyimli olduğunuzda sizinle çalışmak isteyen müşteriler bulmanın zor olabileceğini unutmayın. Geçmiş sonuçların bir kaydı olmadan, birçok insan muhtemelen başka yerlere bakacaktır.


Müşterinin becerilerinizi daha az riskle değerlendirebilmesi için ücretsiz bir pilot proje sunmayı düşünebilirsiniz.


Daha küçük müşteriler aramanız da size fayda sağlayabilir. Tam teşekküllü bir dijital pazarlama ajansı, Google Ads'i yönetmek için daha fazla kaynak sağlayabilir, ancak herkes bu hizmetleri karşılayamaz.


Bu küçük müşteriler için daha ucuz, bağımsız bir Google Ads uzmanı daha iyi bir seçenek olabilir.


Kendi mülkleriniz üzerinde çalışın

Google Ads becerilerinizi geliştirmenin bir başka yolu da kendi mülkleriniz üzerinde çalışmaktır. Bir web siteniz veya blogunuz varsa, reklam kampanyaları için etkili bir araç olabilir.


Kendi projeleriniz için kampanyaları yönetirken, öğrendiğiniz her şeyi Google Ads uzmanı olma yolunda uygulayabilirsiniz.

Çabalarınızdan olumlu sonuçlar alırsanız, potansiyel müşterilere yeteneğinizi sergilemek için projeyi örnek olarak kullanabilirsiniz.


7. Google Ads değişikliklerinden haberdar olun


Google Ads uzmanı olmak, sürekli öğrenmeyi gerektirir.

Reklamcılıkla ilgili en iyi uygulamalar değişir ve Google, platformlarında sık sık güncellemeler yapar.

Google Ads'de uzman olarak kalmak istiyorsanız, tüm değişikliklere ayak uydurmalısınız.

Bunu yapmanın basit bir yolu, normal Google Ads içeriği yayınlayan saygın siteler bulmaktır.

En son Google Ads haberlerinden haberdar olmak için özellikle yararlı bulduğum sitelerden bazıları şunlardır:


Blog.google.com


Google'ın resmi blogu , şirketin yaptığı her şeyden haberdar olmak için harika bir yerdir. Blog aktif ve çoğu gün birden fazla gönderi var. Google, mülklerinden herhangi biri için değişiklikleri kullanıma sunduğunda, ayrıntılar büyük olasılıkla bloga eklenir.

Google'ın blogu, güncellemelere ek olarak, bilginizi ilerletmek için kullanabileceğiniz başka kaynaklar da sunar.


Google Ads Manager kategorisine giderseniz, reklam platformunun nasıl kullanılacağına ilişkin faydalı kılavuzlar ve blog gönderileri bulabilirsiniz.


Thinkwithgoogle


Think with Google , faydalı pazar araştırmaları ve dijital trendlerle ilgili haberler sunan, Google'a ait başka bir mülktür.


Web sitesi, Google Ads ile ilgili her konuda güncel kalmak için kullanabileceğiniz çeşitli makaleler, sunumlar ve videolar içerir.


Google Ads sosyal medya profilleri

Ayrıca sosyal medyada Google Ads'i takip ederek Google'daki değişikliklerden haberdar olabilirsiniz.


Google Ads, Twitter ve Youtube gibi popüler platformlarda resmi hesaplara sahiptir . Sosyal medyanın hedef kitlelerine ulaşmanın en iyi yollarından biri olduğunu anlıyorlar, böylece güncellemeler farklı profilleri arasında paylaşılıyor.


8. Sertifikanızı yenileyin


Bir Google Ads uzmanı olarak kariyeriniz boyunca sertifikalarınızı yenilemeniz gerekecektir.

Google Ads sertifikaları bir yıllık bir süre için geçerlidir. Sertifikayı aktif tutmak istiyorsanız, sınava tekrar girmelisiniz.


Sınavın tüm özellikleri ilk testle aynıdır. Aynı miktarda zamana, aynı sayıda soruya sahip olacaksınız ve geçmek için aynı puanı almanız gerekiyor.


Sınava tekrar girdikten sonra, sertifikanız o tarihten sonra bir yıl daha geçerli olur.

Yenilemeyi ne zaman tamamlayacağınızı bilmeniz için son kullanma tarihi her sertifikada listelenmiştir. Ayrıca Skillshop, sertifikanın süresi dolmadan yaklaşık bir hafta önce size bir hatırlatma e-postası gönderecektir.


9. Google Ads hakkında blog yazmaya başlayın


Becerilerinizi geliştirip biraz deneyim kazanmaya başladığınızda, işinizi büyütmeye ve uzmanlığınızı başkalarıyla paylaşmaya odaklanabilirsiniz.


Her ikisini de yapmanın en iyi yollarından biri, bir dijital pazarlama blogu başlatmak ve Google Ads hakkında yazmaktır.


Google Ads hakkında düzenli olarak yazarak, okuyucularınıza Google Ads hakkında bildiğiniz her şeyi gösterebilirsiniz. Bu, sizi bir endüstri uzmanı olarak belirlemenize yardımcı olacak ve güvenilirliğinizi artırabilir.


İçeriğiniz, onu okuyan kişiler bir ölçüde Google Ads ile ilgileneceğinden, görünürlük kazanmak ve hedef kitlenizi büyütmek için güçlü bir araç olabilir. Bu okuyucuların birçoğunun bir Google Ads uzmanının yardımını gerektiren projeleri olabilir.

Kendi blogunuza ek olarak, diğer saygın web sitelerine konuk gönderilerine de katkıda bulunabilirsiniz.


Bunu yapmak, daha da fazla kişiye ulaşmanıza ve kendinizi bir Google Ads uzmanı olarak tanıtmanıza yardımcı olacaktır.


10. Bir portföy oluşturun ve müşteri incelemelerini toplayın


Google Ads uzmanı olarak iş bulmaya başladığınızda, müşteri yorumlarını toplamak ve geçmiş projelerden oluşan bir portföy oluşturmak çok önemlidir.


Potansiyel müşterilerle konuşurken, birçoğu geçmişte ne yaptığınızı görmek isteyecektir.

Onlara değerinizi göstermenin en doğrudan yolu, önceki müşterilerin referanslarını ve incelemelerini sağlamaktır.


Geçmişteki müşterilerden gelen olumlu geri bildirimler, potansiyel müşterilerin Google Ads hesaplarının dizginlerini size teslim etme konusunda kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayabilir.


Projelerin sonunda müşterilerden yorum toplamak için bir sistem kurmalısınız. Ne kadar çok ayrıntı verirlerse o kadar iyi. Özellikle sayılar. Liderlik ettiğiniz sonuçları ölçebilirseniz, incelemeler çok daha etkilidir.


İncelemeler aldığınızda, her birini geçmiş çalışmalarınızın bir portföyüne ekleyebilirsiniz. Portföyünüz büyüdükçe, başarılarınızı potansiyel müşterilerle paylaşabileceksiniz.

Güçlü bir portföy, daha büyük projelere imza atmanız için kapıyı açacaktır. Büyük hesaplar, oturum açmadan önce neredeyse her zaman geçmiş etkileşimlerin ayrıntılı kayıtlarını görmek ister.


Kendi ajansınızı kurmak istiyorsanız portföyünüz de çok önemli olacaktır. Potansiyel müşteriler, geçmiş çalışmanıza bakarak işinizin kalitesini değerlendirir.


Google Ads Uzmanları ne kadar kazanıyor?



Google Ads Uzmanı Maaşı

Artık Google Ads uzmanı olmanın nasıl bir şey olduğunu bildiğimize göre, Google Ads uzmanlarının ne kadar çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz.

Glassdoor'a göre , ABD'deki Google Ads uzmanlarının ortalama maaşı yılda 71 bin dolardır.

Bu miktar, deneyimli Google Ads uzmanları için yıllık 100.000 ABD Dolarının üzerine çıkabilir.


Google Adwords Uzmanı olmaya değer mi?


İster bir işletme sahibi olun, ister bir pazarlama ajansında çalışmak isteyin, bir Google Ads uzmanı olmak için zaman ayırmaya değer.

Bir Google Ads uzmanı olarak, platformun nasıl çalıştığının ve başarı için kampanyaların nasıl yapılandırılacağının ayrıntılarını bileceksiniz.


Ardından, müşterileriniz veya kendiniz için en iyi sonuçları sağlamak için iç görülerinizi kullanabilirsiniz.

Ayrıca, mevcut tüm kaynaklarla Google Ads uzmanı olmak hiç olmadığı kadar kolay.

Bir kursla başlayın, sertifika alın ve deneyim kazanmaya başlayın. Zamanla, Google Ads'de yasal bir uzman olacak ve bununla birlikte gelen tüm avantajlardan yararlanabileceksiniz.

2 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page